Προοίμιο της Συνθήκης(I) : Βασιλιάδες και Σωκράτης…

Η Ενοποιημένη Απόδοση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινά με το Προοίμιο της. Στην αρχή αναφέρονται οι 12 ηγέτες που αρχικά υπέγραψαν στο Μάαστριχτ και το πιο φοβερό: οι 2 πρώτοι που αναφέρονται είναι Βασιλιάδες – ο Βασιλιάς του Βελγίου και η Βασίλισα της Δανίας-. Αισθάνθηκα σαν να ήταν κείμενο της Ευρώπης του 19ου αιώνα.Παρακάτω βέβαια έχει άλλους 3 από τους 12 ηγέτς τότε : Την Βασίλισα της Αγγλίας, της Ολλανδίας και τον Δούκα του Λουξεμβούργου. Οι μισοί σχεδόν αρχηγοί κρατών της ΕΕ ήταν μονάρχες…Σήμερα βέβαια είναι άλλοι 15. Και στους νέους 15 υπάρχει ένας ακόμα: ο Βασιλιάς της Σουηδίας. Σύνολο δηλαδή σήμερα 6 ηγεμόνες που δεν εκλέγονται, αλλά κληρονομούνται!!!

Η πρώτη παράγραφος στο Προοίμιο λοιπόν, δηλώνει μια αποφασιστικότητα, των ανθρώπων που την υπέγραψαν να προχωρήσουν ένα ακόμα βήμα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όπρε σημαίνει : παιδιά εμείς το πήραμε απόφαση δεν το διαπραγματευόμαστε. Αχ αυτές οι αποφασιστικότητες!!! Θα δούμε όμως παρακάτω πόσ0 αποφασισμένοι είναι.

Στην δεύτερη παράγραφο εμπνέονται!! Από τι εμπνέονται; Από την πολιτιστική, θρησκευτική και ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Παρακάτω όμως στην δεύτερη πρόταση στην δεύτερη παράγραφο μας λένε ότι τους εμπνέει αυτή η παράδοση γιατί γέννησε , τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ελευθερία, την δημοκρατία, την ισότητα και το κράτος δικαίου. Και μάλιστα ως παγκόσμιες αξίες .

Εδώ τώρα να μην το πω ; Κι ας ακουστώ εθνικιστής!! Οι 3 τελευταίες έννοιες προσφέρθηκαν στην Ευρώπη από την Αρχαία Ελλάδα. Σωκράτης, Αριστοτέλης και Πλάτωνας. Τα ατομικά δικαιώματα με την έννοια που νομικά ορίζονται σήμερα είναι μια πολύ μεταγενέστερη διατύπωση των φιλοσοφικών αρχών πάλι όμως της Αρχαίας Ελλάδας. Χωρίς να αναιρώ την συγχρονη συμβολή όλων των λαών της γης στον πολιτισμό, οι έννοιες που αναφέρονται στην Συνθήκη, θα έπρεπε να μνημονεύουν τους αρχαίους προγόνους. Αλλά οκ, είπαμε : όλοι μαζί!!!

Μετά είναι μια υπενθύμιση!!! Υπενθυμίζουν σε όλους μας την κατάργηση της ιστορικής διαίρεσης της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, μάγκες, έπεσε το παραπέτασμα και οι ευρωπαίοι εξ ανατολών θα γίνουν κάποια στιγμή μέλη μας!! Άρα χρειαζόμαστε μια νέα συνθήκη που να προβλέπει μια άλλη δομή. Και αυτό το δήλωσαν το 1992. Αυτό είναι που λέμε «πολιτική ευκαιρία» και οι τότε 12 ηγέτες την άρπαξαν από τα μαλλιά.

Εδώ θα σταματήσω για σήμερα. Συνοψίζοντας την έναρξη του κειμένου : Απόφαση για ενότητα, έμπνευση από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και υπενθύμιση σε όλους για το πόσο θέλουμε την Ανατολική Ευρώπη μέσα στην Ευρώπη…

13 Responses to Προοίμιο της Συνθήκης(I) : Βασιλιάδες και Σωκράτης…

  1. μπράβο για την πρωτοβουλία σου!

    • Ο/Η Sotiris Koukios λέει:

      @Γιώργο
      σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και ελπίζω να βοηθήσεις στο να κάνουμε σε όλο και περισσότερους ανθρώπους κατανοητό τι συζητάμε στην Ευρώπη. Ας το διαδώσουμε…

  2. Ο/Η skouliki λέει:

    Πολύ καλή η υπενθύμιση για την ενωμένη πλέον Ευρώπη (Πρόκειται άλλωστε για ένα αγαπημένο θέμα συζήτησης στη Δύση). Απευθύνεται κατ’ αρχήν σε όλους μας, αλλά κυρίως στους πρώην κατατρεγμένους του σοσιαλισμού, γιατί αυτοί δυσκολεύονται να εμπεδώσουν την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας της οποίας είναι μέλη… Τι και αν οι περισσότεροι εξ ανατολών χρειάζονται συνάλλαγμα για να επιστεφτούν ένα λίγο πιο «ευρωπαϊκό» κράτος από το δικό τους, ενώ οι ελάχιστοι που έχουν προχωρήσει μπροστά και έχουν το ευρώ, δε μπορούν να ζήσουν ούτε στο δικό τους… Η συνθήκη από το Προοίμιό της ακόμα τους προσφέρει θεσμική κατοχύρωση… Ανατολικοί της Γηραιάς Ηπείρου, μπορείτε να κοιμάστε πλέον ήσυχοι!

    • Ο/Η Sotiris Koukios λέει:

      @skouliki
      και που να δεις παρακάτω…τελικά ένα νομικό κείμενο που είναι γεμάτο πάθη, συμβιβασμούς, πικραμένες ιστορίες και εθνικούς εγωϊσμούς. Αλλά παραμένει στο μυαλό όλων ως ολοκλήρωση. Με λένε Νικολά …και μόλις τέλειωσα!!!

  3. Ο/Η skouliki λέει:

    Μμμμμμ…. Αγγελα, χαίρομαι που σε γνωρίζω και θα επιθυμούσα να τελειώσουμε και να τους τελειώσουμε μαζί!

    • Ο/Η Sotiris Koukios λέει:

      @skouliki
      καλά βρε παιδί μου, δεν είναι και τόσο άσχημο…μπορεί να πάει και καλύτερα. Και για να δούμε στα επόμενα επεισόδια πως θα εξελιχθεί…

  4. Ο/Η Κλαίρη Αλεξοπούλου λέει:

    Πιστεύω ότι με αυτή σου την πρωτοβουλία θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε και εμείς οι απλοί πολίτες το νόημα της συνθήκης της Λισσαβώνας και να συνειδητοποιήσουμε το λογο ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

  5. «Οι 3 τελευταίες έννοιες προσφέρθηκαν στην Ευρώπη από την Αρχαία Ελλάδα. Σωκράτης, Αριστοτέλης και Πλάτωνας»

    «Η Πολιτεία» του Πλάτωνα που αποδίδεται στον Σωκράτη, δεν νομίζω να είναι παράδειγμα δημοκρατίας, το αντίθετο θα έλεγα αφού τα άτομα ακολουθούν άβουλα τον δρόμο που έγραψαν γι αυτά κάποιοι «άριστοι» που βέβαια δεν εκλέγονται. Θα έλεγα ότι αυτή η πολιτεία ελπίζειται από τον συγγραφέα του να είναι πεφωτισμένη αλλά βέβαια είναι απόλυταρχική και φασιστική. Θα προτιμούσα σαν αρχαίο κείμενο παράδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας όπου μπορούμε να αντλούμε άπειρα μαθήματα δημοκρατίας τον Επιτάφιο του Περικλή

    • Ο/Η Sotiris Koukios λέει:

      @Ψαλτόπουλος
      συμφωνώ μερικά για την «Πολιτεία». Αλλά στο μυαλό μου δεν είχα ότι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία αποτύπωσε τους θεσμούς ή το ιδεολογικό περίβλημα της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας. Αλλά διασαφήνισε έννοιες και νοήματα. Και σίγουρα οδήγησε την ανθρώπινη σκέψη μέχρι και τον 16ο αιώνα περίπου. Ο «επιτάφιος» σαφέστατα είναι η επιτομή της δημοκρατίας αν και αυτό απέχει από την σύγχρονη αστική δημοκρατία. Πάντως χαίρομαι ότι ενώ το ελαφρύνω η συζήτηση παραμένει σοβαρή στα σχόλια. Και ελπίζω να σχολιάζουμε μαζί και τα επόμενα κείμενα….

  6. […] ΕΔΩ θα βρείτε ένα link πολύ ενδιαφέρον για όσους προβληματίζονται γύρω απο το εφικτό ή το ανέφικτο της ΕυρεωπαΪκής ολοκλήρωσης, κάτω μάλιστα απο τίς ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες που περνάει η Ευρώπη και ο καπιταλισμός γενικά σε όλον τον πλανήτη. Τούς χρειαζόμαστε αυτούς τούς διαλόγους για να μη σαπίζει το μυαλό μας και να έχουμε κάποια επίγνωση τι συμβαίνει και τί παίζεται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. […]

  7. Ο/Η anepidoti λέει:

    με link του άρη και προερχόμενη απ’ τους sexiest men της ρίτσας μας, διαβάζω με όσο ενδιαφέρον και κουράγιο απέμεινε και ομολογώ χαίρομαι να μεγαλώνουν οι διάλογοι τέτοιου είδους. Όσο έχω διαβάσει για Μάαστριχτ και Λισαβώνα έχω καταλάβει πως οι συνθήκες αυτές διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και μόνον. Οι αναφορές σε δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα κλπ. είναι το περιτύλιγμα για την παρουσίαση της τούρτας, αυτό αντιλαμβάνομαι. Χαρακτηριστικό είναι πως οι διοικούντες την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάσει της συνθήκης Μάαστριχτ και στη συνέχεια της Λισσαβώνας, δεν δέχονται ούτε ΚΑΝ υποδείξεις από καμμιά κυβέρνηση και από κανένα όργανο της Ε.Ε.Άρα, για ποια πολιτισμική και δημοκρατική ένωση να μιλήσουμε…το ενδιαφέρον είναι η παντοδυναμία η οικονομική…

  8. Ο/Η anepidoti λέει:

    και μια καληνύχτα!

Σχολιάστε